top of page
Writer's pictureVladimír Vanek

Prvý mesiac v lodenici: 7 bodov, ktoré ti prezradia, čo môžeš čakať



Chcel/a by si sa stať členom/členkou lodenice, ale nevieš si predstaviť ako vyzerá typický tréning veslárov? Zaujíma ťa, ako budú vyzerať tvoje prvé chvíle po nástupe a si zvedavý/á, na čo sa môžeš tešiť? Pripravili sme si pre teba prehľad toho, ako bude tvoj začiatok u nás prebiehať.

1. Prídeš do lodenice na Mokráň záhon

Lodenica Mokráň záhon sa nachádza na Zlatých pieskoch. Po tvojom príchode ku nám sa stretneš s trénermi Peťom, Oňom, Alexom a Ninou, ktorí ťa budú nadšene očakávať. Tréneri ťa privítajú, prevedú ťa areálom, v ktorom budeš od teraz tráviť svoje voľné chvíle a po úvodných informáciách môžete ísť priamo na vec!

2. Dostaneš inštrukcie ku technike veslovania

Teória a teoretické vedomosti sa môžu zdať ako zbytočná nuda, no uisťujeme ťa, že tvoji tréneri sa postarajú o to, aby si dostal potrebné informácie, ktoré naozaj využiješ a bez ktorých by si sa na vode nezaobišiel/nezaobišla. Tréneri ti vysvetlia základnú techniku veslovania a zoznámiš sa aj s pravidlami jazdenia na vode. Okrem toho ti ukážu, ako sa správne nasadá do lode a ty to po nich s ľahkosťou zopakuješ.


3. Tvoja veľká premiéra na vode

Po úvodných slovách, teórii a zoznamovaní s areálom už určite netrpezlivo čakáš, kedy môžeš ísť priamo na vodu. Potešíme ťa, teraz je ten čas!
Na vodu ťa tréneri najskôr vypravia na výukovej lodi nazývanej “skull”, kde je jeden z dvojice kormidelníkom a jeden veslárom. Počas tvojho prvého tréningu bude pravdepodobne kormidelníkom tréner. Ten dohliadne na to, že vieš ovládať loď a ukáže ti základné techniky veslovania a pohybu po jazere. Nemaj strach, v prípade škaredého počasia si veslársku techniku precvičíš na tréningom trenažéri a na načisto zistíš, ako bude vyzerať tvoj nasledujúci tréning priamo na vode.

BTW: Skull je široká a stabilná loď. Na rozdiel od pretekárskych lodí je na skulle iba veľmi malá pravdepodobnosť, že sa prevrátiš do vody. Jazda na skulle je veľká zábava! Najskôr kormidluje tvoj budúci kamoš či kamoška, potom vedenie prevezmeš ty a kormidlovanie bude na chvíľu iba na tebe.

4. Tréning na výukovej lodi - párovej štvorke

Po zvládnutí úplne základných pohybov sa môžeš posunúť na vyššiu úroveň. Tréner ťa posadí na výukovú loď, ktorú voláme párová štvorka. Táto loď je veľmi podobná pretekárskej štvorke, len je opäť o niečo viac širšia a stabilnejšia. Každý zo štyroch veslárov dostane dve veslá, s ktorými sa musí naučiť narábať a ovládať ich. Prvýkrát skúsiš, aké to je “ťahať s niekým na jednej lodi”. Je to zábava, ale na správne veslovanie potrebuješ aj trochu disciplíny, inak si nezavesluješ ani ty, ani tvoji parťáci.


5. Prechod na skiff - tvoje prvé samostatné veslovanie

Konečne zistíš, čo všetko si sa naučil/a a že to naozaj stálo za to! Po všetkých skupinových tréningoch a delení sa o loďku príde tvoja prvá skúsenosť s tým, keď budeš sám sebe kapitánom/kapitánkou. Bude len a len na tebe určiť si vlastné tempo a svoj cieľ. Už večer po tréningu sa budeš tešiť, že na ďalší deň si to celé zopakuješ a staneš sa závislým/závislou na zlepšovaní samého/samej seba a svojich výkonov.

6. Doplnkové aktivity ku veslárskym tréningom

Aké je veľké (ne)prekvapenie na záver? Veslovanie je výkonnostný šport. Preto beh a posilňovňa (či iné doplnkové športy ako atletika, gymnastika, cyklistika, plávanie, beh na lyžiach, či loptové hry) budú rovnakou súčasťou tvojho tréningu ako pobyt na vode.
Okrem toho, žijeme a pohybujeme sa v lodenici a o tú sa treba starať. Preto či si dievča, či chlapec, umývaniu a drobným opravám lodí a brigádam sa nevyhneš. Tieto aktivity ťa zblížia s ostatnými členmi lodenice a popri užitočných pomocných prácach či dodatočných tréningoch si ešte viac utužíte nový kolektív!

7. Cesta k prvým medailám

Keď toto všetko prvý mesiac zvládneš a bude ťa to baviť, môžeš si byť istý/istá, že si na najlepšej ceste stať sa naším plnohodnotným členom/členkou a veslárom/veslárkou. Zažiješ letné a zimné prípravy, veľa zábavy ale i makačky.

Ak budeš šikovný/á, už po pár mesiacoch sa zúčastníš na svojich prvých slovenských pretekoch. No a ak budeš chcieť, už budúci rok budeš siahať na medaily, z ktorých ti možno nie jedna padne okolo krku. Ale to už je budúcnosť, na ktorú sa spolu s tebou už teraz netrpezlivo tešíme.



Dúfame, že teraz ti je už o trochu jasnejšie, čo môžeš po nástupe do lodenice čakať a ako budú vyzerať tvoje úvodné tréningy.


273 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page