top of page
  • Writer's picturePeter Legény

Klubový spravodaj #02

Milí veslári, členovia klubu, rodičia, podporovatelia a priatelia,

skončila nám veslárska sezóna 2022, prezuli sme zimné gumy a naši mládežníci zazimovali a presunuli sa z lodenice do posilky. Keďže jeseň v našej komunite bola intenzívna a máme toho veľa za sebou, rád by som niektoré momenty zhrnul a oboznámil s nimi aj tých, ktorí nestihli všetky naše akcie.


Najintenzívnejším momentom bol už 54. ročník Memoriálu Ctibora Reiskupa, ktorý sa aj vďaka skvelému počasiu a drobným nedostatkom vydaril a užili sme si skvelý deň. Najkrajším momentom boli naše dresy na stupni víťazov a celkovo 8 zlatých medailí. Vďaka novým členom nášho mládežníckeho družstva sme dôstojne obsadzovali viaceré kategórie a naše dresy bolo vidieť naprieč štartovým polom.

Vyvrcholením boli tradične preteky osemveslíc. V súboji štyroch osiem naša veteránska posádka obhájila minuloročné víťazstvo a pohár Ctibora Reiskupa ostal doma! Všetkým medailistom gratulujem.


Už teraz sa teším na budúci ročník, kde opravíme drobné chybičky a zorganizujeme dôstojnú oslavu nášho klubu. Chystáme aj dáke prekvapenia a verím, že k tomu prispejú i naši veslári svojimi skvelými výkonmi.


Počasie ešte vydržalo aj ďalšiu sobotu, keď sme absolvovali v jeden deň tri akcie. Prvou bolo zoznamovacie stretnutie s komunitou záhradkárov, kde sme im, na ich potešenie, ukázali život v našej lodenici a niektorí si vyskúšali i prvé zábery na vode.


Druhou bol krst našej novej flotily. Keďže sa nám s prispením MČ Ružinov a Slovnaft a.s. podarilo kúpiť tri lode pre výuku nových členov a nácvik techniky. Pokrstené boli menami Nina, Pinta a Santa Maria.

My však nejdeme objavovať Ameriku, ale ideme si svoj vlastný príbeh a aj pomocou týchto lodí budú naši mládežníci objavovať krásu a čaro veslovania, v čom im držíme palce. Tento milý happening bol zdokumentovaný aj TV Ružinov.


Záverečnou časťou dňa bolo doveslovanie, ktorého súčasťou bolo odovzdanie ceny predsedu klubu za rok 2022. Laurátmi tejto novinky sa stali Nasťa a Jakub, keď za ich výsledky na pretekoch a prístup k tréningom boli odmenení poukazom na víkendový pobyt vo Wellness hoteli Chopok v Demänovskej doline. Zavŕšením akcie bol guláš s kofolou či pivom a dirty dancing.


Našim vydareným akciám predchádzali preteky v Šintave, kde mnohí noví členovia nášho klubu prešli krstom ohňa, v tomto prípade vody a absolvovali svoje prvé ostré štarty na veslárskych pretekoch.

A dokonca bolo z toho i jedno zlato!


Tí skúsenejší nás reprezentovali na tradičných Bratislavských pretekoch osemveslíc Devín – Bratislava, kde sa nám podarilo postaviť dve posádky. Svojou účasťou sme podporili túto milú akciu a využili jedinečný moment, zaveslovať si na Dunaji, ktorý patrí k Bratislave rovnako, ako voda na Zlatých!


Opäť až dve posádky, konkrétne dve naše štvorky, štartovali na jesenných pretekoch Piešťanské 4ky. Na 4 km trati naprieč kúpeľným mestom a popod Piešťanské mosty sme znova dôstojne reprezentovali náš klub aj na tomto podujatí. Verím, že na budúci ročník pribudnú minimálne ďalšie dve 4ky s naším

dorastom.


No a dve osmy v našich farbách štartovali aj v prvú novembrovú sobotu v Prahe na 6 km trati. Veteránom nevyšla obrátka podobne ako minulý rok, s tým, že tento rok im to po incidente s Britskou posádkou prinieslo diskvalifikáciu. Je to paradox, že veslárom zo Zlatých, sa otočky nedaria. Viac ich už

pridať do tréningu ale naozaj nemôžme. Pozitívom je, že naši mladí muži poskladali posádku s chalanmi z Piešťan a uhájili česť našich farieb a medzi mužmi obsadili 15. miesto. Treba len dodať, že na podujatí Head of the Prague štartovalo celkovo 117 osiem s celoeurópskou účasťou. Zvykom tohto podujatia je štartovať pod zvoleným názvom posádky. Kým muži si vybrali kreatívne meno Samova družina, podľa Sama, kormidelníka posádky, tak naši veteráni si vybrali pomenovanie Šílení mazáci. Toto slovné spojenie používal pri oslovovaní svojich neposlušných zverencov (členov terajšej veteránskej osmy) náš

mládežnícky tréner a veslár, účastník pretekov osiem na OH v Mexiku a dlhoročný člen nášho klubu Milan Hurtala. Na Milana, ktorý nás opustil minulý rok, po neúspešnom boji s tým hnusným vírusom budeme spomínať ešte dlho. Chalani si ho pripomenuli pri tejto príležitosti, za čo im patrí vďaka a Milanovi česť jeho pamiatke.


Z lodenice sme sa od Novembra presunuli do prenajatej posilky v Dome športu. Tu nováčkovia zistia, o čom počuli len z rozprávania a z televízie a to, čo je to zimná príprava. Nadvíhajú svoje prvé tony s činkami a odsedia si kruté nekonečné hodiny na trenažéri, aby zase budúci rok boli na vode ešte lepší.


No a nemiluj potom veslovanie...

Kto chce, v posilke nás nájde od pondelka do piatka od 15 do 17-tej hodiny, pričom v utorok a vo štvrtok je priestor aj pre veteránov, prípadne ak si niekto chce vyskúšať trenažér. V sobotu trénujeme od 10 do 12tej, pričom odporúčam spojiť činky s behom okolo Kuchajdy!


Posilka nás stojí extra náklady, keďže naša lodenica nie je celoročne obývateľná a aj prístup v zime, ak sneží, je predsa len sťažený. Tento rok sa nám podarilo ešte uhrať skutočne výhodný prenájom, ktorý je aj tak už vyšší ako minulý rok, oveľa viac sa obávame budúceho roku. Ale budeme na tom pracovať už od jari, aby sme mali kde v zime trénovať.

Pôvodne sme ako prvú rekonštrukciu lodeničných priestorov chceli upraviť práve našu posilku.


Podarilo sa nám aspoň prispôsobiť mreže na oknách a tá odpudivá konštrukcia tak potrebného Leg Pressu bola, aj vďaka našich mladíkov, prenesená práve do posilky. Zväčšil sa nám priestor chodby a už nám nič nebráni ďalšej výzve - výmene podlahoviny a vymaľovaniu.


Chod udalostí však zmenil naše plány a do rekonštrukcie sme sa pustili z druhej strany a začali so spoločenskou miestnosťou. Momentálne už je vyčistený vnútorný priestor s novou elektroinštaláciou a sú osadené nové okná. Po vnútornej úprave zateplenia a podlahy s vymaľovaním, vznikne naozaj

reprezentatívny priestor, s jedinečným výhľadom na nami milovanú vodu. Verím, že si táto miestnosť opäť nájde svoje využitie a strávime v nej mnoho spoločných chvíľ.


Ako viete, náš rozpočet je odkázaný aj na komunitné financovanie s prispievaním našich vlastných členov, vďaka čomu môžeme postupne realizovať aj rozvoj našej infraštruktúry. Veľká vďaka Jančimu Dobešovi, Simonovi Summerlingovi, Dirkovi Karovičovi, Martinovi Petríkovi a Mirkovi Mrázovi, ktorí nám doteraz prispeli na rekonštrukciu spoločenskej miestnosti. K dnešnému dňu sa vyzbierala suma 1 500.- €, čo pokryje aspoň časť potrebných nákladov.


Každý, kto má pocit, že by chcel prispieť sa môže

pridať: č. účtu: SK13 0900 0000 0001 7919 3980


Poďakovanie patrí aj všetkým dobrovoľným brigádnikom, pri skrášľovaní a udržovaní areálu, či príprave a organizácii pretekov a doveslovania. A vďaka patrí aj vám, anonymným ale jasné, že našim, prispievateľom 2% z daní, kde sme už prekročili sumu 7 000 € a aj tým, ktorí v lete prispeli na budúcu kúpu nového auta. Na tento účel vyzbieraných 2 705 € je zatiaľ odložených a čakajú na ďalšie prírastky na pokrytie konečnej potrebnej sumy.


Pred nami je teda zimná príprava, príprava Vianočných sviatkov a osláv príchodu Nového roka.


Všetkým vám želám pevné zdravie a veľa síl do všetkých tých príprav.


Vo fitku na biku, vtedy sa mi lepšie premýšľa. 26.11.2022

Oto Gažovič

predseda VK


61 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page