top of page
  • Writer's pictureVladimír Vanek

Ako sa klub formoval?

Už v roku 1862 vznikol v Bratislave prvý veslársky klub a v roku 1958 vznikol prvý vysokoškolský veslársky oddiel pri TJ Slávia Bratislava. Zakladateľom bol asistent Katedry telesnej výchovy Stavebnej fakulty SVŠT Ctibor Reiskup (aktívny pretekár, reprezentant Československa, člen osemveslice na Majstrovstvách Európy a na OH v Melbourne.

Veslársky oddiel Slávie sa stal oporou veslovania na Slovensku. Oddiel vychoval viacerých úspešných reprezentantov a stal sa predstaviteľom akademického veslovania v ČSSR.






V roku 1958 osemveslica študentov za vedenia a "strokovania" Ctibora Reiskupa obsadila na Majstrovstvách ČSSR na Kninickej priehrade v Brne 5. miesto - Otto, Grunwald, Jakúbek, Krkoška, Šuba, Čechmánek, Reiskup, Bysterský, korm. Drahovský.

V roku 1961 členovia - pretekári oddielu svojpomocne, po vyprázdení šlepu od štrku, vybudovali nový veslársky klub, ktorý od SVK premiestnili do Karloveskej zátoky v Bratislave. V tom istom roku zvíťazila osma dorastencov Slávie na historických Pražských primátorkách - P.Lederer, P.Varga, P.Černo, A.Egyházi, K.Ricotti, V.Titel, P.Lieskovský, A.Chovanec, korm. Hlinka.

V roku 1963 na Majstrovstvách ČSSR 1.VT v Brne vybojovala Slávistická osma 1. miesto - F.Skala, V.Suttner, A.Chudík, I.Bury, P.Černo, P.Lieskovský, M.Šuba, R.Holzer, korm. Drahovský. 2.februára 1963 na lyžiarskom kurze pod lavínou tragicky zahynul zakladateľ nášho veslárskeho oddielu Boro Reiskup. Po smrti Ctibora Reiskupa sa stal predsedom oddielu P. Mihalička.




V lete 1964 usporiadala TJ Slávia SVŠT a Katedra telesnej výchovy Stavebnej fakulty SVŠT 1. ročník Reiskupovho memoriálu na jazere Sĺňava v Piešťanoch a neskôr pomohla vybudovať veslársky oddiel pri TJ Sĺňava Piešťany. V tom istom roku sa po prvý raz v kategórii seniorov majstrovskej triedy stali Slávisti majstrami ČSSR v štyrke bez kormidelníka - J.Bača, M.Račanský, P.Obložinský , K.Ricotti.

V roku 1967 bol člen Slávie SVŠT M.Hurtala zaradený do olympijského výberu pre OH v Mexiku, kde osemveslica ČSSR vydobila 5. miesto a v roku 1969 reprezentoval M.Schatzel v štyrke bez kormidelníka na ME v Klagenfurte.

V roku 1969 bol založený Slovenský veslársky zväz v rámci federatívneho usporiadania orgánov ČSZTV (Československého zväzu telesnej výchovy). Prvým predsedom SVZ sa stal J.Bača, člen veslárskeho oddielu Slávia SVŠT Bratislava. V tomto období získali ženy nášho oddielu Schwancerová - Mičušíková a Matušíková - Dénesová viacero titulov v dvojskife a párovej štvorke a úspešne reprezentovali ČSSR na medzinárodných regatách v zahraničí.





V roku 1970 sa predsedom veslárskeho oddielu Slávia SVŠT stal Š.Krátky.

I napriek zložitej situácii v oddieli na šlepe a počas hľadania riešení na vybudovanie novej lodenice, získavali oddieloví pretekári dobré umiestnenia. Štvorka bez kormidelníka dosiahla 4. miesto na Majstrovstvách ČSSR - I.Pribiš, A.Dénes, M.Konček, P.Černo.

V roku 1971 na 8. ročníku Memoriálu Ctibora Reiskupa v Piešťanoch za účasti 13 štátov získala 1. miesto v osmách Slávia SVŠT + Slovan Břeclav v zložení M.Kuba, O.Kruták, J.Akai, J.Smolík, M.Hurtala, P.Obložinský, A.Dénes, M.Konček, korm.Miško.

117 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page